fredag 19 maj 2017

Verdens Gang


heter Norges största dagstidning. I torsdags var det Norges nationaldag som traditionsenligt firades stort runt om i Norge.

I Vimmerby firar vi Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag den 6 juni i Källängsparken. Nationaldagstalet hålls av Ylva Sandström vilket glädjer mig. Ylva gör ett jättestort arbete för våra nyanlända inom utbildning i svenska. Två ungdomar, Alba Qmega och Chelsea Chepkosgei kommer också att tala. Flaggor och fanor kommer att utdelas. Välkomna fira i Källängsparken.

I måndags träffade jag företagare och företagarorganisationer och informerades om deras olika möjligheter och oro. De flesta vittnar om en god konjunktur och fyllda orderböcker men alla märker av svårigheten att rekrytera, allt från bilverkstadsmekaniker till maskinoperatörer. Naturligtvis önskar man fler utbildningserbjudanden inom yrkesinriktade program. Här fick länet en riktigt usel tilldelning tidigare i år när bara ett YH program gavs statligt stöd. Dessutom är sökfrekvensen till dessa utbildningar så låg att flera kommuner överväger att lägga ner industriprogram, blad annat i Vimmerby. En resurs som måste inventeras bättre är alla nyanlända som kanske har goda möjligheter ta jobb i industrin.

På tal om länet så träffades kommunalråd och landstings- samt regionledning i veckan och diskuterade prioritering av länsanslaget om drygt 900 miljoner till infrastruktur under 10 år framöver. Alldeles för små summor och storstadsregionerna är återigen vinnare. Inom Vimmerby kommun finns avfart Krönsmon/Astrid Lindgrens värld med i prioriteringarna men också andra objekt som 2+1 väg Målilla-Hultsfred gynnar Vimmerby. Många vill lyfta fram investeringar i cykelvägar vilket jag är tveksam till i vårt avståndslånga län. Hur stärker cyklande våra arbetsmarknader och regionförstoring?

Jag har i mail välkomnat Thomas Carlzon som ny landshövding i Kalmar län med följande trevliga svar:

Tusen tack!

Jag vill gärna träffa dig och kommer att planera in en rundtur till samtliga kommuner i Kalmar län. Jag återkommer med förslag på datum

Bästa hälsningar

Thomas Carlzon

Landshövding Kalmar län från 1 juni 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar