fredag 10 februari 2017

Dialog och verklighet


I strävan att nå ett ökat förtroende och bättre samtalsklimat liksom se hur starkt vi påverkas av omvärlden som tränger sig på i snabb takt genomfördes i torsdags kväll ett av de viktigaste samhällsmötena i Vimmerby på länge. Vi var närmare 200 deltagare som lyssnade till freds- och konfliktforskare Hans Abrahamsson som gjorde en omtumlande samhälls- och omvärldsanalys.

De stora oundvikliga trenderna som kommer över oss med full kraft kan skrivas GUD. Globalisering, Urbanisering, Digitalisering. Urbaniseringen har pågått i långa tider. Folket som i hög grad levde på landsbygden, levde gott när inte missväxt slog till. När industrialiseringen kom blev urbaniseringen allt kraftigare och idag går den inte att hejda. Ungdomen, nyanlända och de som söker utveckling söker sig till större samhällen. Där finns utbud, utbildning, jobb och den bästa samhällsservicen från skola till sjukvård. Vad kan Vimmerby konkurrera med? Natur, gemenskap, samhörighet men det räcker inte, vi kräver mer, inte minst samhällsservice. Folket på landsbygden tycker sig inte längre ha det så bra, vi har inte ens en simhall i Vimmerby, hur ska det gå? Men vi har riktigt duktiga företagare och fantastisk samhörighet i föreningsliv men kittet är svagt – när vi söker dialog vänds det lätt till konflikt. Vi saknar också den viktiga länken till städernas service och utbud, nämligen bekväm, snabb och tillförlitlig kommunikation. Det är därför en uppgraderad järnväg är så viktig.

Globaliseringen är fantastisk. Den ger oss möjlighet till en veckas semester på fjärran orter, få varor på butikshyllorna från jordens alla hörn, utbyte av kunskap och produkter. Men kräver också respekt och tolerans för andra kulturer. Vi måste hejda kedjan att okunskap leder till missförstånd som leder till misstroende som leder till fruktan som leder till aggression. Förstå din granne, respektera hans sätt, han är dig olik. Tack och lov, det är just olikhet som för samhället framåt.

Digitaliseringen. Ja nu sitter jag vid min PC och skriver dessa rader, strax kan alla i hela världen som har tillgång till internet läsa vad jag skrivit. En revolution utan dess like. Många jobb och kunskap kommer att utvecklas mot digitala lösningar. Men det kan inte samhällsservicen, att laga maten, bädda sängen eller visa omsorg till de som behöver.

Jag gillar framtiden, dialogen och att med respekt och tillit se alla växa. Jag har i veckan upplevt att detta kan fungera i möte om framtidens Näs medan det varit knepigare om boende och förskola i ett växande Vimmerby.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar