fredag 30 september 2016

Välfärd och kommunal service


All välfärd kommer av kreativa och arbetsamma människor. Många finns inom företagsamheten och genererar de resurser som vi tillsammans kan glädjas åt ger välfärd. Industrin måste ständigt och långsiktigt stärka sin konkurrenskraft och då är service och bemötande från oss i offentlig sektor oerhört viktig. Vi behöver vara i framkant med planer, tillståndsgivning, tillsyn och annat som oftast upplevs som broms och hinder i företagen där saker ska hända nu. Marknaden väntar inte, det finns alltid alternativ och är man inte med är man snart ute.

 

Vi har i veckan upplevt att en industri i Djursdala av sin ägare inte anses hänga med längre. Nu vet vi att det finns dom som ser andra möjligheter och vi kommer inom kort att träffas för att se vad kommunen kan medverka till i den processen.

 

Även inom välfärdssektorn finns många duktiga medarbetare som med stor lojalitet och känsla för medmänniskor betyder så mycket. På samma sätt som industrin brottas med internationalisering och globalisering så har vi i kommunen att se urbanisering, it lösningar och expertfokusering som hot men också möjligheter. Trender och utveckling vi har svårt att påverka utan vi i stället måste förhålla oss till. Allt hänger ihop. Vi behövs alla och är i samma system med det samhälle vi byggt, lever i och utvecklar.

 

Sedan har vi friktionsytor när vi inte alla går i takt och det blir vi nogsamt medvetna om när olika rankningar och mätningar görs. Det är oftast inte fakta som avgör ett välmående utan det är upplevelsen. Att bli silvermedaljör i Speedway kan vara en stor besvikelse samtidigt som någon annan ser det som en stor framgång.  Kommunen gör själva just nu en medborgarundersökning där mer än 1000 kommuninnevånare blir tillfrågade på en rad olika områden. Det är viktigt för oss i vårt utvecklingsarbete att få så många svar som möjligt. Tack för Din medverkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar