fredag 20 maj 2016

En vecka med många positiva händelser


Måndag

Dagen börjar med samtal där Itsam deltar hur vi kan gå vidare med fiberutbyggnaden i Vimmerby kommun. Det börjar öppna sig intressanta möjligheter men det kräver eftertanke och analys.

 Vi startar upp en grupp inom kommunen som nu tar ett gemensamt grepp om hur vi bäst ska genomföra den fördjupade samverkan med Astrid Lindgrens Värld och Saltkråkan om Näs. Har under dagen flera kontakter med Nils Nyman, barnbarn till Astrid Lindgren och koncernchef i Saltkråkan, och till min hjälp vår duktiga kommunikatör Petra Genfors för att tillsammans få ihop ett gemensamt pressmeddelande.

Läser i media att efter att USA:s äldste avlidit finns det nu bara en person känd på hela jorden som föddes på 1800 talet och alltså levt under tre olika sekel. Tänk, när jag växte upp var alla äldre födda på 1800 talet. Min dotter som är född i slutet av 1980 talet, får hon uppleva 2100 talet? Tankarna svindlar.

Tisdag

Kommunstyrelsen genomför en studieresa. Först till Kulturskolan. Vilken kompetens och förmåga som visas upp, imponerande. Sedan går resan till Vimmerby IF och Skobes Arena. En förening som verkligen, liksom flera andra föreningar i kommunen, arbetar med barn- och ungdom med stor integrationssträvan, eller enklare ”alla ska med”. Astrid Lindgrens Värld blir nästa anhalt. Bygget av nya Bröderna Leijonhjärta miljön liksom nya högkvalitativa boenden för besökare är intensivt. Jocke Johanson berättar att det investeras för ca 120 mnkr i år i parken. Jag och flera med mig som är med på resan, som vet om våra diskussioner om Näs kan inte annat än känna en stor tillfredsställelse. Sista anhalten blir Flaka Mjölk AB. Två glada entusiastiska familjer som trots de kärva tiderna för mjölkproduktion framgångsrikt driver ett modernt lantbruk. Vi bjuds på kaffe med flakakaka - mums.

 Onsdag

Vår kommuniké om det pågående samverkansarbetet för ett stärkt framtida Näs släpps, och självklart blir mediakontakterna många. Eftermiddagen i Kisa på Itsams kontor tillsammans med Erik Paulsson, centerns representant i Vimmerby Fibernät AB:s styrelse, för fortsatta samtal om framtiden för fiberutbyggnaden i Vimmerby kommun. Många väntar otåligt på våra besked men jag vägrar kasta kommunen in i nya satsningar utan en rejäl plan. Kommer hem vid 18 tiden , sätter mig på åkgräsklipparen ett par timmar.

Torsdag

Socialnämnden har sammanträde. Man får en positiv prognos för ekonomin presenterad och föreslår att i den situationen så känns det angeläget att få dela med sig av det extra budgetanslaget om 5 mnkr som KSAU föreslagit till nämnden, till Barn- och Utbildningsnämnden som nu har det mycket ansträngt att hålla sin budget.

Mycket snyggt gjort av Socialnämnden och förvaltningen. Det är så här vi river stuprören och visar att vi kan se en helhet inom hela vårt kommunala välfärdsuppdrag.

På kvällen har vi stämma i Yxerns Fiskevårdsområdesförening och jag lämnar efter många år över ordförandeklubban till Magnus Danlid.

Fredag

Börjar med ett presidiemöte mellan Barn och Utbildningsnämnden, Socialnämnden och Kommunstyrelsen tillsammans med respektive förvaltningschef. Vi får det första resultatet av höstens genomförda enkät bland ungdomar i årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet. Omdömena och svaren från ungdomarna är bättre i denna enkät en senaste från år 2012. En mer djupgående analys kommer till sommaren. Undersökningen är gjord i de flesta av länets kommuner och Eksjö kommun genom Linnéuniversitetet.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar