fredag 1 april 2016

Landsbygdsutveckling


Att bo verka och utvecklas på landsbygden är en fantastisk möjlighet som nog många storstadsbor gärna skulle vilja uppleva. De går miste om naturen, fridfullheten, gemenskapen och den fantastiska miljön. Men å andra sidan ger storstaden andra fördelar som vi på landsbygden saknar såsom kollektivtrafik, tillgång till bra telefoni- och it kommunikation.

Jag tror att många av oss på landsbygden överskattar hur nära det är till allt i storstaden. För mig som bor i Toverum har jag inom 15 minuter ett stort utbud av butiker, olika serviceinrättningar, skolor, gymnasium, högskoleutbildningar och hälsovård. För andra delar av landsbygden tillkommer kanske 30 minuter längre restid. Ytterligare någon dryg timma bort finns universitet, universitets-sjukhus, stora köpcentra, snabbtågförbindelser, teater och mycket mera. Inte många storstadsbor har så nära till så mycket inom så kort tid.

Med allt vad jag beskriver ovan är det egentligen märkligt att urbaniseringen är så stark och verkar svår att hejda. Det är en svår spiral att hantera och det är starka krafter som försvarar sina positioner och kräver att satsningarna sker i sin region.   

Landsbygdens överlägsna kvaliteter för boende, upplevelser, fritid och så vidare är uppenbara. Men all service och utbud kräver att vi kan nå den inom rimlig tid och till rimlig kostnad. Jag tror väldigt mycket på kommunikation som en nyckel till framgång. Vi behöver ett bra vägnät. Vi behöver bra it-infrastruktur. Och vi behöver bra trafikering.

Men vi behöver också kommunikation med andra människor. Det är samtalet, mötet, som berikar lär och får oss att utvecklas. Därför behövs också mötesplatser,

Lev väl, umgås och ta tillvara alla möjligheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar