fredag 26 februari 2016

Alla blev förlorare, men vi tar nya tag


Kommunens ekonomi är vår egen ekonomi. Det är kommunens pengar som vi själva samlat ihop genom kommunalskatt som vi kan använda till alla de områden vi måste enligt lag, eller vi själva väljer. Vi kan ju förståss inte använda mer pengar än vi har samlat in. Men det har vi gjort i Vimmerby, under flera år. Vi har kostat på oss för mycket, om man jämför med andra kommuner, ca 40 miljoner kronor per år. Genom återbetalningar från försäkringsbolag, lyckosamma placeringar av pensionspengar och sjunkande räntor har vi ändå klarat oss fram. Tills nu. Nu går det inte längre.
Inför 2016 bestämde de förtroendevalda i Vimmerby att höja inkomsten med ca 15 miljoner kronor genom att begära mer från oss alla, höjd kommunalskatt, mest av alla i Kalmar län. Det bestämdes också att göra neddragningar inom många områden för att åtminstone få ner kostnaderna med ca 18 miljoner kronor. 6,5 miljoner kronor avsåg två landsbygdsskolor och en förskola. Vi fick bakläxa på förslaget så nu är vår gemensamma ekonomi i kommunen försämrad med 6,5 miljoner kronor.
Men vi kan inte ge upp, vi kan inte låta de som nu växer upp få ta över en söndertrasad ekonomi.
Vi som är i majoritet i kommunen menade att en förändrad skolstruktur var det mest skonsamma förslaget. Tyvärr tror jag att det som nu väntar blir minst lika kännbart och kännbart för många fler.
Jag hoppas verkligen att de som nu kan komma att känna sig drabbade förstår fördelen med att fortsätta satsa på små skolor.
De små skolornas förespråkare har ju lämnat en del alternativa besparingsförslag såsom löne- och anställningsstopp i kommunen liksom neddragning av ledarutbildning. Det går inte att driva skolor på sådana pengar, eller ska man ha ett flerårigt tillsvidare lönestopp, och vilka personaleffekter skulle det ge?
Majoriteten kommer att bjuda in till samtal under våren för att lyssna till förslag om besparingar från alla som vill bidra. Skicka eller maila gärna förslag.

1 kommentar:

 1. Tomas Holgersson fick felmeddelande och kunde inte publicera denna kommentar så jag hjälpte till med det via mitt googlekonto:

  Tomas Petersons beskrivning av Vimmerby kommuns ekonomi är verkligen ingen munter läsning, men ändå på ett sätt glädjande. Han skriver att vi kostat på oss för mycket och att vi ändå klarat oss fram tack vare "återbetalningar från försäkringsbolag, lyckosamma placeringar av pensionspengar och sjunkande räntor." Det är alltihop saker som ligger utanför kommunens kontroll och inget det går att bygga en stabil ekonomi på.
  Det tråkiga i sammanhanget är Tomas Petersons tystnad när hans parti i stället för att berätta sanningen skröt om hur man vänt ekonomin, hur stora överskott man åstadkommit och hur mycket man klarat av att bygga. Hur Tomas Peterson ställde sig till Moderaternas planer att bygga ännu mera, jag tänker då främst på ett nytt fritidsområde och trygghetsboenden, vet jag inte.
  Jag är rill 99% säker på att Tomas hela tiden haft den insikt han nu ger uttryck för.
  Bra för honom och bra för oss alla att vi har ett kommunalråd som inte bara har insikten om hur verkligheten ser ut utan också ambitionen att göra något åt den.
  Att hans och mina idéer om vad som ska göras skiljer sig åt en hel del är ingen djärv gissning.
  Tomas Holgersson

  SvaraRadera