fredag 16 oktober 2015 2015-10-16

Så har ännu en intensiv vecka löpt på. Den har haft karaktären av käbbel och flyktingfrågor. Att det uppstår konflikter när man har olika uppfattningar är förståeligt men konflikter som får utlopp i käbbel, eller långt värre att människor tvingas fly, tyder på bristande respekt och ovilja till konstruktiv  dialog.  Som av en händelse informerar Campus Vimmerby idag på kommunens hemsida om en kurs ”konflikter och konflikthantering”. Från mina upplevelser i veckan borde kursen snabbt bli fulltecknad och jag hoppas alla studerande klarar sina 7,5 högskolepoäng.

Det under veckan dominerande temat har dock varit den våg av flyende som nu kommer till Sverige och som nu också kommer till oss i Vimmerby. I måndags deltog jag i Regeringens nationella samling i flyktingfrågan i Stockholm där de flesta kommuner och landsting var representerade med högsta politiker. Där närvarade bland andra Kungen och Drottningen, statsministern, flera statsråd, landshövdingar, framstående näringslivsrepresentanter, artister och så vidare. Ett riktigt imponerande program där utmaningen att tillsammans nu medverka för ett gott flyktingmottagande var glasklar.

Veckan har sedan i olika sammanhang handlat om hur vi i kommunen kan förbereda oss och ta emot  de som kommer till Vimmerby. Vi får många goda signaler från samhället att det finns en stor vilja att hjälpa till och det är min förhoppning att den goda viljan nu sprids hos alla och att vi visar att Vimmerby  är välkomnande där vi ger alla som kommer från förtvivlan en trygg fristad.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar